Bedelli Askerlikte Borçlanma Yapılabilir mi?
Hizmet borçlanmasının mantığı ve amacı, kişinin herhangi bir nedenle sigortalı olarak çalışmadığı dönemi hizmet borçlanması yaparak sosyal güvenlik açısından değerlendirmesini yani telafi etmesini ve sigortalı hizmetlerine eklenmesini sağlamaktır. Kişinin ölümü halinde hak sahipleri de bu imkandan yararlanabilmektedir.
En başta gelen hizmet borçlanmalarından askerlik, yurt dışı ve doğum borçlanması hakları bu amaçla tanınmıştır. Askerlik borçlanmasını da fiilen askerlik yapmış olanlar yapabilir. Hatta askerlik borçlanması için başvuruda bulunan kişiyle ilgili olarak SGK kişinin askerliğe başlama ve terhis tarihleri ile askerlik yapılan süreyi esas alarak askerlik borçlanması talebini değerlendirmektedir. Dolayısıyla en fazla askerlik yapılan süre kadar askerlik borçlanması yapılabilmektedir. Örneğin; kişi 18 ay askerlik yapmışsa en fazla 540 gün, 12 ay askerlik yapmışsa en fazla 360 gün, 6 ay askerlik yapmışsa en fazla 180 gün askerlik borçlanması yapabilmektedir.
Nitekim 5510 sayılı Kanununun 41/1-b maddesinde, er veya erbaş olarak silâh altında veya yedek subay okulunda geçen sürelerin borçlanılabileceği belirtilmiştir.
Dolayısıyla fiilen silah altında geçmeyen bedelli askerlik süresini borçlanma imkanı bulunmamaktadır. Ancak bedelli askerlik kapsamında kısa süreliğine de olsa 21 gün, 28 gün veya belirli bir süre için fiilen askerlik yapılmışsa, bu süre için askerlik borçlanması yapılabilir.
Aynı şekilde sigortalılığı askerlik süresince devam etmiş olan 4/b (Bağ-Kur) sigortalıları askerlik borçlanması yapamayacağı gibi, askerliğini yedek subay olarak yapanlar da yedek subay okulunda geçen süreler dışındaki süreler için askerlik borçlanması yapamazlar. (isvesosyalguvenlik.com)